ÇEKİ DEMİRİ NEDİR?
Çeki demiri, iki taşıtın birbirine bağlanmasını sağlayan metal bir parçadır. Arka tamponun hemen altında konumlandırılan bu parça ile motorlu veya motorsuz taşıtlar çekilir.
ÇEKİ DEMİRİNDE AVRUPA'NIN DEVİ
Auto-Hak, binek araçlar ve kamyonetler için çeki demiri üreten Polonyalı bir şirkettir. Otomotiv işimiz 1976 yılından beri çeki demiri üretimi ile başlamıştır.Bugün 1000'den fazla otomobil modeline çeki demiri üretir ve 140'ın üzerinde kalifiye işçi istihdam eder. Avrupa’da bir çok otomobil üreticisi ile anlaşmalı olarak, Türkiye, Almanya, Bulgaristan, Çek, Macaristan, Slovakya, Danimarka, İrlanda, İsveç, Litvanya, Letonya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Rusya ve gibi bir çok ülkede faaliyet gösterir.
En ileri teknoloji kullanılarak paslanmaz çelik malzemeden üretim yapan tek firmadır. Tüm ürünleri ECR standartlarına uyumlu olarak profesyonel olarak üretilir. Özellikle yüksek kaliteli üretimi garanti eden sürekli teknolojik gelişime odaklanır. Ancak, her şeyden çok önceliğimiz güvenliktir. Ürünleri ve hizmet kalitesi bir çok ödülün yanısıra ISO 9001: 2000 Kalite Sistemi ile onaylanmıştır.
ÇEKİ DEMİRİ İLE HANGİ TAŞITLAR ÇEKİLEBİLİR?
Tekne, ATV, motosiklet hatta otomobil gibi birçok vasıta çekilebilir. Bunların yanı sıra çekme karavanlar da bu kanca ile çekilebilecek uygun taşıtlardandır. Çekilecek taşıtın ağırlığında 750kg altı veya üstü olmak üzere iki tür mevcuttur. BE ehliyetine sahip sürücüler için römorkun yüklü ağırlığının 3500 kilogramı geçmemesi gerekmektedir.
ARACIM KAÇ KİLOGRAM ÇEKEBİLİR ?
Her aracın çekme sınırı kendine özeldir. Yandaki resimde araçlarda mutlaka bulunan bir agırlık etiketi örneği görebilirisiniz.
En üstteki agırlık aracın azami yuklu agırlıgıdır. bir altındaki agırlık ise katar agırlıgı dır. Katar agırlıgından azami yüklü agırlıgı çıkarırsanız çekebileceginiz maksimim agırlıgı bulursunuz. Resimdeki etikete göre bu araç 2490-1740 = 750 kg maksimum çekebilir
ÇEKI DEMIRI BAĞLANTISI NASIL YAPILIR?
Mekanik ve elektrik montajının doğru yapılması hayati önem taşır. Parçanın, arka tamponun alt kısmına ortalanarak, dikkatli bir şekilde montajlanması gerekir. Mekanik bağlantı kadar elektrik bağlantısı da önemlidir.
ÇEKİ DEMİRİ RUHSATA İŞLETME PROJESÜDÜRÜ NASILDIR?
Montaj yaptırdıgınız atölye bizim gibi TSE hizmet yeterlilik belgesi sahibi ise ve tüm işlemler yetkili mühendis gözetiminde yapılıyorsa bu süreç çok basit ve hızlıdır.
1) Montaj yapılırken TSE (Türk Standartları Enstitüsü) için projenizi hazırlarız.
2) TSE basvuru belgeniz ile birlikte aracınızı TSE'ye baglı AKM (Araç Kontrol Merkezi ) ne götürürsünüz..
3) TSE den onay belgesi geldiginde size iletiriz. Bu onay belgesinin çıktısını alarak herhangi bir noterden ruhsata işletebilirsiniz.
RÖMORK ÇEKMEK İÇIN GEREKEN BELGELER NELERDIR?
Montajı yapılacak çeki demirinin araç ruhsatına işlenmesi şarttır. Bu sebeple Avrupa Birliği tarafından belirlenen standartlara uygun, EC94/20 belgeli bağlantı parçaları kullanılmalıdır. Bu bağlantı parçasının montajının da yetkilendirilmiş servisler tarafından yapılması gerekmektedir.
Römork çeken araçların, yol için belirlenmiş hız limitinin %10’u kadar kadar yavaş gitmesi gerekmektedir. Bu kural ile muhtemel trafik kazalarının önüne geçmek amaçlanmıştır.
Römorklu kullanımlar için sürücülerin B ve üzeri sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir.